GRATIS verzending bij aankoop van 2 sets naar keuze

Herken jij de symptomen?

INTRO

Slaapapneu is een aandoening die helaas nog niet altijd tijdig wordt herkend, veel mensen hebben dan wel alle symptomen maar niet de diagnose en dus ook niet de aangepaste behandeling.

Volgens schattingen van de World Health Organization (WHO) heeft ongeveer 100 miljoen mensen wereldwijd last van slaapapneu. Dit cijfer kan echter hoger zijn, omdat veel mensen met slaapapneu zich mogelijk niet bewust zijn van hun aandoening of geen formele diagnose hebben gekregen.

 

Concreet wil dit zeggen 1,25 op 100…

Voor België alleen al komt dit neer op minimaal 144.000 mensen… maar in de werkelijkheid dus nog meer…

Bij mezelf heeft het jaren geduurt eer alle puzzelstukjes samenvielen. Zo goed als alle symptomen waren aanwezig maar zelf of mijn partner, familie of  vrienden hadden nooit de link met slaapapneu gelegd. Het was uiteindelijk een alerte huisarts die aanraadde om eens bij de longarts te gaan en het slaaponderzoek gaf uiteindelijk de bevestiging.

 

De meest voorkomende vorm van slaapapneu is OSA, Obstructief Slaapapneu. Obstructie wil hierbij zeggen dat de luchtweg afgesloten wordt. Tijdens de nacht ontspannen de spieren en het zachte weefsel in onze bovenste luchtwegen, ze worden ook groter en kunnen dus een “obstructie” vormen, er komt dus geen lucht meer via onze ademhaling naar de longen.

 

Daarnaast bestaan ook andere vormen van slaapapneu, Centraal slaapapneu (CSA) en Gemengd slaapapneu (OSA+CSA)

Bij CSA stop je ook met ademen (apneu) maar dit komt omdat je hersenen niet de juiste signalen aan de ademhalingsspieren doorgeven.

Bij gemengd slaapapneu heeft de persoon een combinatie van beiden. De ademhaling stopt tijdens de nacht door obstructie van de luchtweg maar ook door een falen van de hersenen om de juiste ademhalingssignalen te geven.

 

In dit artikel bespreek ik de meest courante vorm, OSA.

 

Inhoud

De meest voorkomende symptomen.

Deze symptomen of kenmerken kunnen wijzen op de aanwezigheid van slaapapneu :

Luid snurken

Ademstops

Constant moe

Ben je iemand die Luid snurkt ?

Het overgrote deel van de mensen met slaapapneu snurken maar niet alle snurkers hebben OSASnurken doe je doordat de slijmvliezen in je keelholte trillen maar als de keelholte tijdens de slaap verder vernauwt is de kans groot dat je luchtweg word afgesloten er dus een apneu optreed.

Snurken is daarom één van de belangrijkste symptomen van slaapapneu.

Apneu wil eigenlijk zeggen “geen lucht

a = geen

pneu = lucht

Als je tijdens de nacht stopt met ademen gaan je hersenen een alarmsignaal geven, hierdoor word je even”wakker” en herneemt je ademhaling zijn normale ritme.

Nadeel is natuurlijk dat je nooit de verschillende slaapfases doormaakt en dus ook niet fysiek & mentaal kan recupereren.

Zelf zal je dit niet snel opmerken maar als je partner dit zelf tegen je zegt, negeer dit zeker niet!

Voel je je constant moe ?

Iedereen heeft wel eens een slechte nacht en moet de dag doorspartelen maar zolang dit slechts sporadisch voorvalt is dit geen probleem.

Waar je attent moet op zijn is dat je de indruk hebt voldoende lang “geslapen” te hebben  maar toch moe opstaat… 

Zelf ga ik altijd op tijd slapen, rond 23u in bed en opstaan om 7u, 8 uur slaap dus maar toch was ik  constant moe…

De hoeveel uren slaap was dus OK maar dat zegt niets over de kwaliteit van je slaap!

Wakker worden en toch moe, dan is de kwaliteit van je slaap niet goed, bespreek dit zeker met je huisarts.

Andere symptomen die ook in verband gebracht worden met apneu :

Concentratie problemen

Slaapapneu heeft ook een impact op je geheugen, taal en concentratie. Persoonlijk had ik best veel moeite om mij langdurig te concentreren of dingen te onthouden, wat natuurlijk ook zijn invloed had op mijn job. Daarnaast vormt dit ook een verhoogd risico als je veel met de auto of ander vervoermiddel op de baan bent!

Nachtelijk zweten

Dit kan meerdere oorzaken hebben maar in mijn geval was dit volledig te wijten aan mijn slaapapneu. Ademen vergde meer inspanning van mijn lichaam waardoor ik tijdens de nacht overmatig ging zweten, vooral rond de schouders en nek.

Onrustige benen

Bij onrustige benen (restless legs) heb je een onbedwingbare neiging om je benen te bewegen. Je hebt namelijk tintelingen of trekken in je benen en enkel door ze te bewegen verdwijnen deze. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je minder goed kan inslapen en dus ook weer een negatieve invloed heeft heeft op de slaapkwaliteit.

Minder zin in ...

bijna alles… maar dus ook minder zin in sex…

Tja, niet leuk om lezen maar als je gewoon constant moe bent heb je ook gewoon minder zin en dat heeft ook wel een invloed op je relatie, dus ook hier een belagrijk signaal dat je niet mag negeren!

Luid snurken verstoort de slaap van beiden.
Onrustige benen bemoeilijken het inslapen.

Aandoeningen met een verhoogd risico :

Sommige aandoeningen vormen ook een verhoogd risico. 

Maw, heb je ook al last van deze lichamelijke klachten dan is de kans ook groter op slaapapneu.

Overgewicht

Hier wil ik even wat meer over zeggen, de relatie tussen overgewicht en slaapapneu is niet altijd even duidelijk. Als ik naar mezelf kijk dan heb ik zeker geen overgewicht, buiten de extra kilo’s ter hoogte van mijn buik, heb ik een redelijk gewone lichaamsbouw. Nochtans associëren mensen heel snel apneu met obesitas… Dit komt omdat overmatig vetweefsel (vooral rond de nek & hals) de structuur van de luchtwegen en de ademhalingsspieren kan beïnvloeden. Extra kilo’s kunnen ook druk uitoefenen op je luchtwegen en je middenrif (diafragma) wat dus je ademhaling verder kan bemoeilijken.

Maar, omgekeerd kan ook… je kan ook extra kilo’s krijgen door je slaapapneu ! 

Een tekort aan slaap maakt gewoon dat je je minder vitaal voelt, minder zin in bewegen en/of sporten. Bovendien vormen de constante zuurstoftekorten ook een verhoogd risico op je hormonenhuishouding, deze regelen je metabolisme, je eetlust, de opslag van vet… 

De relatie tussen beiden is dus niet zo zwart/wit zoals velen denken en maar leidt jammer genoeg regelmatig tot vooroordelen. 

Extra aandacht is ook nodig bij :

Hoge bloeddruk

Diabetes

Hartklachten

Roken

Afwijkingen aan de neus of keel

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen. Als je denkt dat je slaapapneu hebt aarzel niet om je huisarts te raadplegen. Een arts kan je klachten grondig evalueren en indien nodig doorverwijzen naar een specialist. Bij vermoeden van apneu is dit de longarts (pneumatologie) en die kan dan een slaaponderzoek voorstellen om zo de juiste diagnose te stellen. Neem je in elk geval de symptomen au sérieux en zoek tijdig professionele medische hulp !

TOT SLOT

Om te eindigen wil ik even afsluiten met een positieve noot 😉

 

Zo goed als alle bovengenoemde problemen zijn voor mij persoonlijk volledig verdwenen!

 

Geen ademstops meer, niet meer snurken als een oude beer en vooral een uitgerust en vitaal gevoel na een nachtje goed slapen.

Daarnaast smolten ook alle andere ongemakken weg als sneeuw voor de zon, geen onrustige benen meer, veel minder nachtelijk zweten en ook veel alerter tijdens de dag.

 

Heb je slaapapneu, weet dat er oplossingen bestaan, voor mij is dit CPAP, misschien ook voor u ?

 

Vele groeten, 

Michel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies