GRATIS verzending bij aankoop van 2 sets naar keuze

Mijn slaapapneu verhaal

Intro

Graag begin ik deze blog met mijn persoonlijk verhaal over mijn ervaringen met slaapapneu. Want net zoals voor velen is dit een redelijk lange & internse zoektocht geweest waarbij pas na lange tijd alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. En als de puzzel gelegd is dan was de diagnose toch beetje overweldigend… mijn verhaal… en hoogstwaarschijnlijk herkenbaar voor velen onder jullie.

Wat kan je verder lezen in dit artikel?

Atypische patient

Laat ik maar starten met te zeggen dat ik geen typische kenmerken vertoon die de dokters associeren met slaapapneu. 

Ik beantwoord namelijk niet aan het stereotype beeld … ik heb niet echt overgewicht (buiten mijn culinaire buikje), rook niet, drink met mate en beweeg/sport regelmatig…

Het eerste bezoek bij de longarts in 2012 was dan ook beetje ongemakkelijk want mijn klachten waren dan wel herkenbaar maar ongeloofwaardig…

 

Maar even een nog paar jaar terug want de eerste symptomen sluipen pas langzaam mijn leven binnen…

Meer en meer kreeg ik tijdens de nacht last van onrustige benen, nachtzweten, hartkloppingen, hoofdpijn en zelfs na 8u in bed ”geslapen” te hebben werd ik doodmoe wakker…

Bovendien zei mijn vrouw regelmatig dat ik kon snurken zoals een oude beer 🐻 

Maar ondanks deze verschillende symptomen heeft het nog jaren geduurd om deze eindjes aan elkaar te knopen, tot op moment dat mijn huisarts zei… “Misschien moet je toch maar eens een slaaptest doen, wie weet heb je wel slaapapneu.”

Euh, wat… slaapapneu.. Ikke ? No way… toch?

Het slaap onderzoek – deel 1

Voor zij die het al meegemaakt hebben, respect! Want eens je volgeplakt bent met allerlei soorten sensoren en kabeltjes op je lichaam is het best hilarisch om dan de verpleegster te horen zeggen… ”En probeer nu maar zo normaal mogelijk te slapen”. 😂

Een nachtje slapen in een slaapkliniek is een euh… unieke ervaring…

 

De volgende ochtend…. 

Bij het binnenkomen van mijn kamer keek de verpleger van dienst mij direct aan met grote ogen…  Ja mijnheer, snurken kan u alvast als de beste… een ganse hoop boomstammen staan klaar voor u om mee te nemen…. Snurken kon ik idd al best goed, daarvoor moest je gewoon mijn vrouw even bellen. Maar goed,  8 uur “geslapen” en zoals gewoonlijk opgestaan met een super fris en vitaal gevoel.. NOT!


De diagnose... OSA

Mijn slaapapneu verhaal

En dan is het zover… maart 2013. Ik heb een afspraak bij de de longarts om de resultaten te bespreken van mijn nachtje slapen.

Op moment dat ik binnenkwam zag ik al de verbazing in zijn ogen…. U heeft “Obstructief slaaphypopnoe-apnoesyndroom” mijnheer.

 

Ok, even kort in uitgelegd, Obstructief Slaapapneu (OSA) is een ademhalingsstoornis tijdens de slaap, op onwillekeurige momenten wordt de ademhaling onderbroken van min 10sec en dit door een obstructie van de luchtweg in de keel. In de ergste gevallen kan dit oplopen tot een apneu van 1 minuut en dit zelfs tot tientallen keren per uur. Een volledige obstructie van de bovenste luchtweg noemen ze hierbij APNEU, een gedeeltelijke obstructie HYPOPNEU.


Tijdens het gesprek vlogen de medische termen en verklaringen verder rond mijn oren AHI, SEF, zuurstofsaturatie, snurkpercentage, slaaphoudingen, Arousa en ontwaakindex, … een mens wordt al van minder moe 🥱 

Gelukkig kreeg ik een zeer gedetailleerd verslag van mijn nachtje slapen mee en kon ik thuis alles rustig nalezen en opzoeken.

Op basis van mijn rapport had ik blijkbaar net geen ernstige vorm van slaapapneu. De belangrijkste parameter , de AHI index stond bij mij op 29,7 waarbij 30 staat voor een ernstige vorm van slaapapneu.

Even wat extra uitleg over AHI :

De AHI-index (Apneu-Hypopneu-Index) is een maat voor de ernst van slaapapneu en wordt gebruikt om de frequentie en ernst van ademhalingsproblemen tijdens de slaap te meten. Het geeft het gemiddelde aantal ademhalingsonderbrekingen (apneus) en verminderingen in de ademhaling (hypopneus) per uur slaap aan. 

De AHI-index wordt berekend door het totale aantal apneus en hypopneus te delen door het totale aantal uur slaap. Bijvoorbeeld, als iemand tijdens een slaaptest van 8 uur 80 apneus en hypopneus heeft, is de AHI-index 10 (80/8=10).

Een AHI-index van 5 tot 15 wordt beschouwd als licht, 15 tot 30 als matig en meer dan 30 als ernstig. Een hoge AHI-index kan wijzen op obstructieve slaapapneu of andere slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen”

 

Tijdens de nacht van het eerste slaaponderzoek had ik ongeveer 6u “geslapen” met in totaal 180 apneu’s ofwel ademstops (180/6 = 30 AHI) De langste was 64 sec.. 😳  Maw gemiddeld genomen was er om de 2 min een onderbreking van mijn slaappatroon… oupsie, dat was effe schrikken toen ik dit las.

Gelukkig zijn je hersenen ook tijdens je slaap alert genoeg en bij lange ademstops (gebrek aan zuurstof) gaan zij een alarmsignaal geven. Hierdoor wordt je even “wakker” en herstel je de ademhaling, maw je luchtpijp komt weer vrij. 

Goed nieuws dus maar ook weer niet want zo word je slaap onderbroken en tijdens de nacht zijn er verschillende slaapfasen met hun eigen kenmerken & effecten. 

Mensen met slaapapneu komen zelden in de diepere slaap waardoor zowel het fysieke als mentale herstel ernstige hinder ondervind.

OK, maar hoe komt het dan dat ik slaapapneu heb?

Tja, blijkbaar heb ik een kin die een beetje teruggetrokken is en hierdoor ligt de tongspier dichter bij de luchtpijp.

Aangezien tijdens de slaap alle spieren verslappen gaat mijn tong ook heel makkelijk terugzakken, de luchtpijp afsluiten en kan ik dus niet meer ademen…. 

Zo eenvoudig kan het dus zijn. 🤷‍♂️

En dan nu... Cpap

Eens de diagnose duidelijk is volgt natuurlijk de vraag.. En wat nu? 

Cpap therapie, de beste oplossing in mijn geval volgens de longarts.

Ondertussen had ik natuurlijk (opnieuw) advies gevraagd aan dokter Google en de uitleg en vooral foto’s hiervan waren beetje overweldigend…… slapen & ademen via een bakje met een luchtslang en een masker op je gezicht… pfff…. Hoe leuk moet dat niet zijn…. 

Darthvader, here I come 🙂 

 

CPAP : Continuous Positive Airway Pressure

Maar wat doet zo een CPAP toestel dan eigenlijk ?

“Een CPAP-toestel werkt door een constante luchtstroom te leveren via een masker dat over de neus en/of mond wordt gedragen. De luchtstroom wordt op een bepaalde druk ingesteld om de luchtwegen open te houden en te voorkomen dat ze tijdens de slaap dichtklappen. Hierdoor kan de persoon ononderbroken ademhalen en een goede nachtrust hebben.”

Een CPAP-machine helpt je niet direct om in slaap te vallen maar wel om vrij te ademen, eenmaal in slaap zal in mijn geval de constante druk vermijden dat de tongspier over de luchtpijp valt en ik dus ongestoord kan ademen en slapen.

Cpap, voordelen & nadelen

Voor de meest slaapapneu patienten is een goede nachtrust enkel mogelijk dankzij de Cpap therapie en heeft deze dus ook grote invloed op je gezondheid en dagelijks leven.

Ook voor mij is dit niet anders… het is in het begin zeker wennen maar het is echt een behandeling die voor mij heel goed werkt.

Ik zet even de belangrijkste voor- & nadelen op een rijtje :

 

Voordelen

Eigen ervaring

 • Vermindering van de symptomen van slaapapneu, zoals vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en hoofdpijn.
 • Vermindering van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en chronisch slaapgebrek.
 • De luchtwegen blijven open en dus kan je ongestoord ademen en zal je ook zo goed als niet meer snurken.
 • Meer energie, betere concentratie
 • Verhoging van het zelfvertrouwen en mentale welzijn
WAT IK PERSOONLIJK OOK NOG POSITIEF VOND
 • Geen rusteloze benen meer tijdens de slaap
 • Geen nachtelijk zweten meer

Nadelen

Eigen ervaring

 • Ongemakkelijk gevoel (benauwd)
 • Luidruchtig en storend voor de partner
 • Niet altijd even makkelijk op vakantie
 • Kosten en onderhoud
 • Een gepast masker vinden kan soms tijd vragen
 • Huidirritaties 

WAT IK ZELF OOK BEST HINDERLIJK VOND 

 • Lelijke drukplekken / striemen op de wangen van de riemen
 • Vooral in de zomer luchtlekken van het siliconen masker
 • Pijnlijke neusbrug

Als je alles op een rijtje zet zijn de voordelen natuurlijk veel groter dan de nadelen! Het gebruik van een Cpap toestel is de meest voorkomende manier om slaapapneu te behandelen en ook een zeer efficiënte !

Voor mij persoonlijk is en blijft het een keerpunt in mijn leven en gebruik ik het ook dagelijks.

TOP 3 persoonlijke bijwerkingen.

Ondanks alle voordelen van de Cpap behandelingen waren er voor mij, mijn zus Ann en schoonbroer Jan best ook wat vervelende nadelen / bijwerkingen.

Alle drie hebben we een ander Cpap masker maar toch hadden we dezelfde problemen, onze persoonlijke TOP 3 🤪 :

 

1. Luidruchtige luchtlekken

2. Lelijke drukplekken op de wangen

3. Huidirritaties  

HOE KRIJG JE LUCHTLEKKEN VAN JE MASKER ?

Luchtlekken zijn ergelijk.. ze maken lawaai en storen je partner én ze verminderen ook het effect van je Cpap behandeling. Gelukkig zijn de nieuwe toestellen “slim” geworden om luchtlekken te detecteren en zo de druk aan te passen maar helaas is dit nog niet helemaal “waterdicht” of beter gezegd… “luchtdicht” 💨😉

 

Maar hoe krijg je nu toch die luchtlekken ? 

 De meest Cpap maskers zijn gemaakt van siliconen en op zich is dit een zeer goed materiaal. 

Het is zacht, flexibel en past zich goed aan aan de vorm van je gezicht. Echter, je huid is ook glad en van nature vettig en dit zorgt regelmatig voor een probleem met de luchtafdichting. Zeker in de zomer, als je ook wat meer zweet tijdens de nacht kan dit best regelmatig voorkomen. Hierdoor is er risico dat je slaap wordt verstoord, wordt je soms zelfs wakker en sta je ‘s morgens toch moe op … herkenbaar ?

Belangrijk : als de luchtlekken echt blijven dan is in eerste instantie een bezoek aan de longarts / behandelende geneesheer aangewezen. Misschien moet er iets veranderen aan de instelling van je toestel of heb je een ander masker nodig. Negeer dit zeker niet en zoek professionele hulp!

WAAROM BLIJF IK MAAR DIE DRUKPLEKKEN / STRIEMEN OP MIJN WANGEN KRIJGEN ?

Ok, de drukplekken van de CPAP masker riemen zijn geen echt medisch probleem maar eerlijk gezegd, een ganse voormiddag rondlopen met die drukplekken op mijn wangen en die vragende blikken van collega’s… leuk is het ook niet echt..

Vergeet ook niet dat de striemen moeilijker weggaan naarmate we ouder worden, reden is dat onze huid zijn elasticiteit verliest en dus minder in staat is om zichzelf te herstellen”.

 

Hoe krijg je dan die striemen in je aangezicht ?

 

De meestvoorkomende reden is een te strak aangespannen masker.

Dit is begrijpelijk want je wil een masker dat goed aansluit en er geen luchtlekken zijn. Alleen kan een te strak masker voor best wel wat huidirritatie zorgen, is het ook niet echt comfortabel en krijg je dus ook die lelijke striemen in het aangezicht.

 

Echter, ik draag mijn masker best los maar toch kreeg ik nog last van die striemen… hoe komt dit dan toch ?

Uiteindelijk heeft dit gewoon te maken met … zwaartekracht. Euh zwaartekracht ? Ja, een gemiddeld hoofd van een volwassen persoon weegt 5 tot 6 kg en in mijn geval, ik ben zijslaper, is dat best een grote druk op de riem. Dus zelfs met een los masker is de kans reeël dat je ook last hebt van striemen.

 

Je wekker een uurtje vroeger zetten om je masker af te zetten is niet echt een goede oplossing… je kan dit oplossen door een zachte barrière te leggen tussen je huid en de CPAP masker riemen, hierdoor kan je zonder problemen je masker voldoende aansluiten en toch comfortabel & zacht slapen. 💤🛌

WAAROM KRIJG IK ZOVEEL LAST VAN HUIDIRRITATIES ?

Elke huid is verschillend maar bij langdurig contact met een “vreemd” materiaal is de kans op huidirritaties reëel.  Je neus of neus/mond masker is van siliconen en dit is zeker een goed product maar onze huid blijft gevoelig. Een nachtje slapen van 6 tot 8 uur kan best wat irritatie van huid met zich meebrengen. Zeker tijdens de zomer, of als je van nature iets makkelijker zweet, zoals ik, is de kans groot op rode plekken & irritatie van je huid. Maar ook voor mensen met een iets gevoeligere huid is langdurig & direct contact met een siliconen masker zeker niet makkelijk… Een extra zwakke plek is de neusbrug.

Hier is er best veel druk van je masker en is helaas je huid ook minder dik en stevig. Daarom zie en hoor je ook best veel mensen sukkelen met beschadiging van de huid rond de neusbrug. 

 

OK, MAAR WAT KAN JE NU DOEN AAN DEZE PROBLEMEN ?

Er bestaan best wel wat accessoires, alleen vonden wij die niet echt goed genoeg en zijn dan zelf maar gaan beginnen experimenteren met allerlei materialen en concepten. 

Zo is uiteindelijk SoftZzz ontstaan en zijn we best trots om die nu te kunnen aanbieden aan andere Cpap gebruikers. 

Wil je meer lezen over ons SoftZzz avontuur, via deze link kom je alles te weten.

Tot slot...

Zo, dit was mijn eigen slaapapneu verhaal, best een periode van veel onzekerheid maar uiteindelijk heel blij met de OSA diagnose en de oplossing. 

Cpap is en blijft voor mij een noodzakelijke behandeling die maakt dat ik terug volop kan genieten zonder mij constant moe te voelen.

 

Volg jij nog maar recent een Cpap behandeling, dan is volhouden de boodschap, op lange termijn zijn de voordelen veel groter dan de tijdelijke ongemakken. 

Blijf ook zeker je problemen bespreken met je huisarts en je longarts.

 

Vele SoftZzz groeten

Michel

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies